Французите ограничиха кръводаряването заради Зика 07.02 | 17:42

Превантивно се изследват всички кръвни банки във френските земи отвъд океана

От iNews.bg

Превантивни мерки срещу евентуалното разпространение на вируса Зика предприе Франция. Нейни граждани, които се връщат от страни, където е установено наличието на заразата, няма да могат да даряват кръв за период от 28 дни след завръщането им в родината. Решението обяви днес френският министър на здравеопазването Марисол Турен, цитирана от ТАСС.

Вземат се мерки, за да се провери, че кръвта на донорите не е заразена с вируса Зика. Въвежда се правилото всеки човек, върнал се от зона, където вирусът е разпространен, да изчака 28 дни преди да дава кръв като донор. Правят се също проверки на цялата донорска кръв във френските департаменти на американския континент, уточни министърът по радио Europe 1.

Турен успокои населението, като увери, че на територията на метрополията досега няма случаи на заболели от вируса Зика, предаде БГНЕС. Болестта обаче се разпространява в отвъдморските департаменти на Франция – Мартиника, Френска Гвиана и Гваделупа. Франция е третата страна, която въвежда ограничения в кръводаряването. Досега това направиха Канада и Великобритания.

Водещи