Французите превзеха два стратегически важни града в Мали 18.01 | 20:01

ООН очаква масово изселване на стотици хиляди от републиката

От Владислав Рашков

Армията на Мали, заедно с френските войскови части, са отблъснали ислямистките бунтовници от ключовите градове Кона и Диабали, съобщава Russia Today.

"Кона е под тотален контрол след големите загуби, които понесоха екстремистите", казаха представители на армията. Офанзивата се увеличи заради опасенията, че ако терористите достигнат столицата Бамако, това може да създаде "рай за терористите в сърцето на Африка".

Хиляди войници от Того и Нигерия бяха изпратени в размирната страна, за да се сражават заедно с 1400 френски армейци. От друга страна Икономическата общност на южноафриканските страни предостави 3000 свои войници.

Френският президент Франсоа Оланд пък заяви, че страната ще се оттегли от Мали, веднага щом ислямистите бъдат спрени, като подчерта, че не се планира продължителна акция. Въпреки това съществуват известни опасения, че Франция може да запази присъствие за дълъго време, като се има предвид добрата екипировка на екстремистите и решителността им да се сражават до край.

Резултатите, които бяха постигнати днес, не попречиха на ООН да излезе с доклад, според който се очаква масово изселване на близо 700 хил. жители на Мали.

Франция започна въздушна и сухопътна офанзива срещу ислямистите, близки до Ал Кайда в Мали. Действията на Елисейския дворец разпалиха гнева на екстремистите и те пренесоха конфликта в Алжир, където бяха задържани стотици души в газова станция в Амарас.

Въпреки че голяма част от тях бяха освободени, 60 заложници остават в плен.

Водещи

Най-четени