Френски ало измамници направиха за смях нашите - измъкнали €55 млн. от 150 жертви 13.02 | 13:02

Представяли се за външния министър, искали пари за тайни операции на държавата срещу тероризма

От iNews.bg

Във Франция се води процес срещу предполагаеми измамници, които се представяли за френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. За период от две години те присвоили над 55 милиона евро, предаде БНТ. Прокуратурата поиска най-тежкото наказание - затвор и глоба от 4 милиона евро.

По телефона, чрез електронната поща или скайп измамници се представяли за френския министър Жан-Ив Льо Дриан с искане за спешна финансова помощ за тайни операции на френската държава.

По този начин те измамили с близо 55 милиона евро повече от 150 политици, бизнесмени и представители на неправителствения сектор.

"Необходимо е да се направи анализ на доста неща, най-вече гласови експертизи. Но всичко това ще бъде разгледано по време на процеса", казва Жан-Марк Федида, адвокат на един от обвиняемите.

Измамниците казвали, че с исканите средства дискретно ще бъде платен откуп за заложници в Сирия или че ще се финансира борбата с тероризма. Обещавали, че националната банка на Франция ще възстанови сумите незабавно. Според адвоката на министър Льо Дриан, притеснително е, че схемата действа в чувствителен за Франция период.

"Има посегателство срещу държавата. Да не забравяме, че по това време са атентатите срещу Шарли Ебдо и Батаклан. Обществото е чувствително, а измамниците се възползват от страха от тероризма", коментира Делфин Мейе, адвокат на Жан-Ив Льо Дриан: .

Обвинението поиска присъди от 10 и 14 години, както и глоба от 2 милиона евро за всеки от двамата заподозрени. А те са Жилбер Шикли на 54 години и Антони Лазаревич - на 35 г.

Предполага се, че са ръководители на престъпна група, действала в периода 2015 - 2017 година, по времето когато настоящият външен министър е начело на отбраната при управлението на Франсоа Оланд.

Водещи

Най-четени