Френски депутат: ЕС няма външна политика, следва САЩ 24.07 | 12:39

Политически скандал след необявено посещение на френски представители в Крим

От Ралица Илиева

Американците са заинтересовани "Русия да не стане отново супердържава, а Европа да остане джудже в сферата на външната политика."

Това заяви френският депутат Никола Дик от 10-членната френска парламентарна делегация, която днес пристига на двудневно посещение в Крим.

"С каквито и лозунги да се прикрива, каквито и изказвания да се правят, но с историята е невъзможно да се бориш. Реалността е по-силна от моментните политически позиции. Крим е руски. От гледна точка на историята, културата, демографията. Дори независимо от това, че в продължение на две десетилетия полуостровът е бил част от състава на Украйна, Крим е бил руски винаги. И аз мисля, че ако Крим не се бе върнал в Русия, то днес там щеше да е същото, каквото е в Донбас. Смятам връщането на Крим в Русия за исторически факт и историческа реалност. Знаете, че това не е позицията на Франция, а на някои депутати, това е моята лична позиция. Но истината винаги взема връх", добави ръководителят на делегацията Тиери Мариани, цитиран от агенция Крос.

Киев протестира срещу визитата и я окачестви като "проява на неуважение към държавния суверенитет на Украйна и съзнателно потъпкване на законодателството на Украйна".

Френското Министерство на външните работи, ръководено от Лоран Фабиус, се присъедини към Киев и нарече визитата нарушение на международното право. Това заяви официалният представител на външното министерство на Франция Роман Надал.

"Министърът на външните работи на Франция просто следва генералната линия, диктувана от САЩ и днес ние нямаме истински независима френска външна политика", посочи Дюик през агенция Sputnik.

Водещи

Най-четени