Френските и британските рибари сядат на масата за преговори 05.09 | 12:55

Срещата им ще се състои днес в Лондон

От iNews.bg

В Лондон по-късно днес ще се водят преговори за намаляване на напрежението между френските и британските рибари, възникнало в резултат на така наречената "война за стриди" в Ламанша, предаде БНР. Представители на Британската организация на рибопроизводителите и колегите им от Франция, както и служители на Министерството за околната среда, храните и селското стопанство ще се опитат да намерят решение на кризата, която възникна след като 40 френски риболовни кораба насилствено изтласкаха 5 британски миналата седмица край бреговете на Северна Франция. Британските рибари бяха замеряни с камъни, димни бомби и други предмети по време на сблъсъка.

Френският министър на селското стопанство Стефан Травер заяви вчера, че френският флот е готов да се намеси, за да предотврати нови сблъсъци.

Британските рибари имат право да ловуват в богатия на стриди район на около 22 километра от Нормандия, но тяхното присъствие разгневи французите, които ги обвиниха, че "безогледно изчерпват" запасите от миди.

По-рано британският министър на околната среда Майкъл Гоув заяви, че това са френски води и е отговорност на французите да вземат мерки за предотвратяване на насилието. 

Водещи

Най-четени