Фронтекс: Мигрантите са 30 пъти повече от преди година 01.03 | 18:11

Меркел призова за спешна среща на лидерите на ЕС за отваряне на границите

От iNews.bg

Броят на мигрантите през януари и февруари е 30 пъти по-висок спрямо същия период на миналата година. Това съобщи ръководителят на Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс - Фабрис Леджери, цитиран от AP.

Шефът на Фронтекс е в Турция днес, за да обсъди борбата с трафикантите на хора и управлението на границите. В момента Турция е под натиск да изпълни обещанието си да упражни строг контрол над огромния брой мигранти, които се опитват да прекосят Егейско море и да достигнат Гърция, отбелязва агенцията.

Фабрис Леджери приветства създаването на специален център за борба с трафика на хора към турската национална полиция. "Борбата срещу каналджиите е необходима, за да не стават мигрантите жертви на тези трафиканти", посочи той.

Междувременно заради мерките на отделните държави по Балканския път на бежанците и струпването на десетки хиляди мигранти по границите на път за Западна Европа предизвикаха германският канцлер Ангела Меркел да призове страните от ЕС за спешна Среща на Върха следващия понеделник.

"Телевизионните кадри с мигранти, които отчаяно се опитват да стигнат до Западна Европа през Балканите, показват спешната необходимост от европейската Среща на върха следващия понеделник за справяне с миграционната криза в ЕС", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

"Тези кадри ежедневно ни показват ясно, че са нужни разговори", каза тя след срещата си в Берлин с хърватския премиер Тихомир Орешкович.

 

Канцлерът подчерта, че поддържа редовен контакт с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Трябва да се справим с трудната ситуация в Гърция и възможно най-скоро да се върнем към шенгенската система", категорична бе Меркел.  

Водещи

Най-четени