Фронтекс планира стрес-тестове на външните граници на ЕС 28.08 | 19:55

Проверките ще се провеждат през октомври, до тогава ще се съгласуват конкретни сценарии

От iNews.bg

Агенцията на Европейския съюз за безопасност на външните граници (Фронтекс) планира да проведе през октомври стрес-тест за надеждността на границите на Евросъюза. Това съобщава ръководителят на Фронтекс Фабрис Лежери в публикувано днес интервю в германския вестник "Велт ам Зонтаг".

Стрес тестовете са част от новия регламент на "Фронтекс” който ще влезе в сила до седмици. Една от целите му е по-добра охрана на границите предвид засиления натискът от нелегални мигранти.

При тестовете ще се анализират слабите места и ще се разиграват различни сценарии по въздух, вода и море. Целта е да се провери доколко държавите са готови да реагират в кризисен случай по външните граници на ЕС. Конкретните сценарии тепърва ще се уточняват.

Трябва по-добре да се подготвим за кризисната ситуация, казва Лежери и добавя, че няколко страни-членки в ЕС вече са изразили готовност да участват в проверката - сред тях Германия и Гърция.

Според информация на "Велт ам Зонтаг" към тези страни ще се присъединят Румъния, Словения и Финландия. Искаме да установим доколко страните са готови за извънредна ситуация на външните граници на ЕС, подчертава Лежери и уточнява, че сега се съгласуват конкретните сценарии.

В публикацията не се споменава България. При разговор на четири очи с гелманския канцлер Ангела Меркел вчера българският премиер Бойко Борисов е поискал България да получи допълнително не само техническа, но и финансова помощ за охрана на границите ни наравно с Гърция. Меркел се е съгласила да съдейства за това искане на страната ни, съобщи бТВ, позовавйки се на свои източници.

Изявлението на Лежери идва след поредното предупреждение от Анкара, че ако споразумението между Турция и ЕС не бъде задействано, Европа ще бъде поставена пред огромен риск". В момента на територията на южната ни съседка има 3 млн. мигранти.

Водещи

Най-четени