Хакер открадна личните данни на 106 млн. в САЩ и Канада 30.07 | 10:27

Киберпрестъпникът е проникнал в системата на компания за кредитни карти

От iNews.bg

Личните данни на около 106 милиона лица в САЩ и Канада са били откраднати от хакер, пробил системата за защита на Capital One, разкри компанията. Съобщението дойде, след като предполагаемият хакер беше арестуван, предаде БГНЕС.

Според Capital One данните включват имена, адреси и телефонни номера на хората, които са кандидатствали за продуктите му, свързани с кредити, информира Би Би Си. Но хакерът не е получил достъп до номера на сметките за кредитни карти, съобщават от компанията.

Capital One каза в изявление, публикувано в понеделник, че са засегнати приблизително 100 милиона души в САЩ и 6 милиона в Канада. В изявлението се добавя, че в САЩ са компрометирани около 140 000 номера на социални осигуровки и 80 000 свързани номера на банкови сметки. В Канада бяха компрометирани и около един милион номера на социални осигуровки, принадлежащи на клиенти на кредитни карти Capital One.

Capital One заяви, че хакерът е успял да "използва” уязвимост на конфигурацията в инфраструктурата на компанията. Те добавиха, че е малко вероятно информацията да е била използвана за измама, но те ще продължат да разследват нарушението.

Хакерът успя да получи лична информация от кандидатите за кредитни карти, включително кредитни резултати, лимити, салда, история на плащанията и информация за контакт.

Ричард Д. Феърбанк, председател и изпълнителен директор на компанията, заяви: "Докато съм благодарен, че извършителят е бил хванат, но и дълбоко съжалявам за случилото се. Искрено се извинявам за разбираемото притеснение, което този инцидент трябва да е предизвикал у засегнатите и съм ангажиран да поправя ситуацията.”

Capital One ще уведоми засегнатите и ще им предостави безплатен мониторинг на кредита и защита на идентичността им.

Водещи

Най-четени