Хакери публикуваха личните данни на стотици немски политици 04.01 | 11:29

Има и такива на популярни личности

От iNews

Хакери публикуваха в Интернет личните данни на стотици немски политици от всички представени в Бундестага партии. Това съобщава на сайта си телевизия RBB, цитирана от ТАСС.

В Интернет са изтекли както телефонните номера и адресите на политиците, така и част от вътрешнопартийни документи - молби и списъци на участници в конгреси и др. Някои от документите са от преди няколко години.

В отделни случаи хакерите са успели да стигнат до личните документи на политици - сметки, банкови гаранции, данни на кредитни карти, кореспонденция с роднини.

Медиите отбелязват, че в списъка липсват данни за дяснопопулистката "Алтернатива за Германия".

Невъзможно е да се установи определена система на публикуваните документи - явно са пуснати онези от тях, до които хакерите са успели да стигнат, се казва в материала.

Загубите от действията им обаче не се оценяват като големи, защото сред публикуваните данни няма важни документи от политическа гледна точка, пише RBB.

Разпространява се хиперлинк през интернет платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано от този акаунт, който има 16 хиляди абоната, се разпространявани данни за германски знаменитости.

По всяка вероятност, линкът е бил публикуван още пред Коледа, но медиите са го забелязали чак снощи. Кога и откъде са прихванати данните е неизвестно.

Вестник Билд пише, без да посочва източник, че хакерските атаки са били извършени през октомври миналата година. Информацията се проверява от Федералното ведомство по охрана на Конституцията, изпълняващо и функциите на контраразузнаване.

Билд отбелязва също, че лични данни са откраднати не само от политици, но и от членове на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти.

Превод и редакция iNews

Водещи

Най-четени