Хакери „скъсали“ от атаки системите на НАТО 19.01 | 15:23

Всеки месец през последната година имало по 500 опита за проникване

От iNews.bg

През 2016 г. системите на НАТО са били подложени на невиждан брой хакерски атаки. Това обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Регистрираните "нападения" са се увеличили с 60%. Реално всеки месец от годината са били регистрирани до 500 такива атаки.

Според думите на Столтенберг в повечето случаи не става въпрос за опити за незаконно проникване в системите от частни лица, а от такива, свързани с държавни учреждения. Той изрази силното си безпокойство от този факт. В тази връзка темата за киберсигурността ще бъде сред основните в предстоящата среща на НАТО, обяснява още Столтенберг в интервю за Die Welt.

Генералният секретар на Алианса предупреждава, че увеличеният брой хакерски атаки може да доведат до нарушаването на отбранителните способности на организацията. "Всички военни действия в наши дни се основават на предаването на данни. Ако това не се осъществява нормално, може да се стигне до големи загуби", предупреждава Столтенберг, предаде ТАСС. Той допълва и че много държави от Алианса са се сблъскали с кибератаки и НАТО от своя страна се е налагало да им помага за отблъскването им.

Той предупреди още, че НАТО се променя и има способността да се адаптира към новите предизвикателства. "Светът не стои на едно и също място и ние се променяме заедно с него. И го правим вече 70 години", подчерта Столтенберг.

Водещи

Най-четени