Харадинай в контраатака срещу Ердоган 01.04 | 14:12

Косовският премиер реагира бързо на острата реплика на турския президент

От iNews.bg

Официалните власти в Прищина реагираха остро на заплахите на турския президент срещу премиера на страната Рамуш Харадинай, предаде БГНЕС. Вчера Реджеп Ердоган отправи директни заплахи относно бъдещата политическа кариера на премиера на Косово Рамуш Харадинай. Турският президент призова косовския премиер да поеме отговорност за депортирането на шестима членове на движението на Фетхуллах Гюлен в Турция. Заплахата на Ердоган дойде само няколко часа след като косовският премиер нареди разследване за предаването на Анкара на 6 гюленисти. Харадинай уволни шефове на службите за сигурност. Петимата учители в училище от мрежата на Гюлен и лекар бяха върнати в Турция в четвъртък, при тайна операция, извършена от вътрешното министерство на Косово и шпионската служба, заедно с турската Национална разузнавателна организация (МИТ). "Харадинай кажи по чии инструкции действаш? От кога защитаваш онези, които се опитаха да извършат преврат в Турция? Забравихте ли, че ние ви признахме веднага след САЩ? Как е възможно да защитавате пучисти, след като Ви прегърнахме като братя? Ще си платите за това", каза Ердоган, цитиран от излизащият в Прищина в. "Коха Диторе". Според турския лидер "кариерата на Рамуш Харадинай ще приключи скоро".

"Косово е независима и суверена държава и неин дълг е да защитава родината си. Уважаваме приятелството на приятелските държави и ще го съхраним, но това не означава, че трябва да бъдем васална държава. Моето послание е много ясно - никой няма право да отправя заплахи срещу правителството на Косово, с изключение на народа. Нито една държава, нито един лидер няма право да казва кой ще ръководи правителството на Косово", каза вицепремиерът Фатмир Лимай. "Да защитим Републиката". Това написа политическият съветник на Харадинай Халил Матоши.

Известният публицист Ветон Сурой определи реакцията на Ердоган като емоционална, но призова Косово да реагира, но не по емоционален начин. Вчера Харадинай поиска всяка замесена институция в депортирането "да се ангажира пълноценно с изясняването на институционалните отговорности, евентуалните конституционни и законови нарушения и незабавно да предприеме детайлно и подробно разследвания".

Водещи

Най-четени