Хардлайнерите на СИРИЗА може да провалят сделката за дълга 10.07 | 16:49

В Лявото крило в СИРИЗА са на мнение, че споразумението с кредиторите, ще бъде в противоречие с партийната програма

От Филипа Тодева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова депутатите от неговата партия да подкрепят плана с реформи, предложен на еврогрупата.

С последния момент преди изхвърлянето си от еврозоната, правителството на СИРИЗА се опитва да наметри поддръжници, за да спаси страната от финансов крах.

Ципрас е провел срещи с парламентарно представените сили. "Изправени сме пред съдбоносни решения", е заявил Ципрас пред своите съратници, информира правителствен източник.

"Имаме мандат да постигнем по-добра сделка от ултиматума, който ни постави еврогрупата, но със сигурност нямаме мандат да изкараме Гърция от еврозоната. Всички участваме в това", казал още Ципрас.

50064cc1-4811-0f86-44e3-a6dd848cc449Междувременно в Гърция се появиха съмнения, дали всички кредитори ще подкрепят плана на Гърция, който, между впрочем, е сходен с исканията на самите тях преди референдума.

Медиите в южната ни съседка не пропускат нито една критика към Ципрас, който на практика излъга народа си, че ще се съобрази с мнението му на референдума.

Това, което ще получи Атина в случай на сделка – 53,5 млрд. евро, с които да покрие дълговете си до 2018 година. Но това може да причини сериозни неприятности на лидера на СИРИЗА у дома, тъй като хардлайнерите на собствената му политическа сила, както и от коалиционния му партньор.

Енергийният министър на Гърция например Панайотис Лафазанис е категоричен, че споразумението противоречи на програмата на СИРИЗА, пише вестник "Катимерини".

Водещи

Най-четени