Хванаха бивш US войник да организира атентат за „Ислямска държава” 05.07 | 21:01

От месеци той се запасявал с оръжия, смятал да нападне военна база

От iNews.bg

Бивш американски войник е хванат от ФБР да организира атентат на територията на страната. Той възнамерявал да извърши терористично нападение по поръчка на "Ислямска държава”. Става въпрос за Мохамед Бейлор Джалох, който е бил арестуван в неделя в град Стърлинг, щата Вирджиния. Освен за подготовката на атентат, той е арестуван и по подозрение за оказване на финансова помощ на "Ислямска държава”.

Джалох е бивш военен, служил е в Националната гвардия. Преди време обаче я е напуснал, след като е попаднал под влиянието на пропагандата на екстремистки лидер. Покрай това той е решил, че е негов дълг да се противопостави на американското присъствие в Ирак и Афганистан, предаде "РИА Новости”. По време на разпитите Джалох сам е съобщил, че възнамерявал да направи атентат по подобие на извършения от военния психолог Нидал Хасан, който откри стрелба на територията на военна база в Тексас, вследствие на което загинаха 13 души. Сред целите на заловения сега атентатор са били и организатори на конкурс за най-добра карикатура на пророка Мохамед.

Във връзка с подготвяното нападение от няколко месеца насам Джалох се е запасявал с оръжия и боеприпаси, като се е опитвал да ги купува от различни места. През февруари се е сдобил с пистолет Glock. През юни се е опитал да се снабди официално и с бойна пушка от друг магазин в Шарлът, Северна Каролина, но не е успял. В началото на миналия месец отишъл във Вирджиния, за да си купи автомат AR-15. Оказало се обаче, че няма всички необходими за целта документи. Въпреки това обаче Джалох е успял да вземе друго оръжие, за което е отговарял на закона. В този момент обаче агентите на ФБР вече са го следили и един от тях е успял да обезвреди оръжието преди терористът да излезе от магазина.

По времето, когато е бил вече следен, Джалох е дал на агент под прикритие 500 долара. В онзи момент той е смятал, че общува с член на "Ислямска държава”. ФБР пък са получили първоначалната информация за действията на бившия американски военен от свой таен източник. Последният ще даде показания пред съдия по време на изслушването на Джалох, което ще се състои тази вечер.

Водещи

Най-четени