Хиляди в Испания протестираха за сваляне на монархията (СНИМКИ) 08.06 | 12:31

Демонстрациите продължават, след като кралят абдикира в полза на сина си

От Мая Александрова

Хиляди протестиращи за пореден път излязоха по улиците на Испания, настоявайки за референдум, за премахване на монархията в страната, съобщи ВВС. Протести имаше в 40 града на страната.

Най-масовата демонстрация се събра в Мадрид. Според организаторите по улиците на столицата са излезли 15 000 души. Подобни прояви имаше още в Барселона, Валенсия и Билбао. Множеството развя флагове с червени, лилави и златисти цветове - знак на Втората испанска република.

Демонстрациите продължават близо седмица, след като кралят Хуан Карлос обяви, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе.

Неодобрението към кралското семейство се изостри, след серията корупционни скандали и влошеното здравословно състояние на краля, което му пречи да участва активно в обществените дела.

Вчера десетки леви политически партии и граждански организации се обединиха в подкрепа на републиката.

"Испания, утре, ще бъде република", скандираха те, размахвайки червени, лилави и златни знамената на Втората република на страната, провъзгласена през 1931 г. и свалена осем години по-късно от генерал Франсиско Франко в края на гражданската война.

Водещи

Най-четени