Хиляди привърженици на Морси излязоха в негова подкрепа 01.12 | 17:39

Все по-ярко се оформят два противопоставящи се лагера в Египет

От Владислав Рашков

Ислямистите в Египет излязоха на демонстрация, за да подкрепят президента Мохамед Морси, който търпи критики у дома и по света за това, че си гласува правомощия, които му позволяват да взема решения без да има отговорност към никога.

По улиците на Кайро могат да се видят хора с флагове на Египет, както и ислямистките знамена, които доказват лоялността им към Морси, който е част от "Мюсюлманското братство". Партията е сред основните замесени в изготвянето на новата конституция, на която вече беше съставена чернова, и бе одобрена от парламента.

Представители на левите партии,либералите и християните обаче обвиниха ислямистите, че изготвят документа по собствено усмотрение. Очаква се по-късно Морси да насрочи дата за референдум.

Новата конституция защитава Шариата като единствен източник при гласуването на закони.

Вчера (30 ноември) се състоя протест на опозицията в страната, която настоява президента да премахне указа, който сам си гласува. Много бяха ранени в сблъсъците с полицията, като двама души бяха съобщени за починали по време на шествията.

Мохамед Морси в момента притежава неограничена власт, която дори съдебната система не може да оспори. Ислямистът обеща, че взема тази крайна стъпка, за да ускори прехода към демокрация в Египет. Той беше категоричен, че щом бъде гласувана новата конституция окончателно, и бъде избран нов парламент, ще оттегли указа.

Негови критици смятат, че той крачи смело към формирането на диктаторски режим.

Водещи

Най-четени