Хокинг: Нелечимо болните да получават смъртоносни дози лекарства 18.07 | 18:00

Великобритания разглежда закон за асистираната смърт

От Антония Михайлова

Физикът теоретик Стивън Хокинг, който страда от неизлечима болест – амиотрофична латерална склероза, – смята, че лекарите трябва да изписват смъртоносни дози лекарства на нелечимо болните, ако те се нуждаят от това.

Стивън Хокинг призова към свобода на избора по въпроса "да живея или да не живея". Известният учен смята, че суицидът е избор, право на който трябва да имат всички без изключение, по-специално хората с ограничени възможности. Във връзка с това лекарите, според физика, биха могли да помогнат на хората, които са неизлечимо болни, като им изписват смъртоносни дози лекарства.

На 18 юли във Великобритания ще се състои второто четене на законопроекта по асистирана смърт (Lord Falconers). За разлика от евтаназията тук болният сам си въвежда смъртоносната доза, когато пожелае. А при евтаназията това прави лекарят, разбира се, със съгласието на болния.

Според британския законопроект по асистирана смърт болните в терминален стадий на заболяването могат да получат от лекарите силни дози препарати, водещи до летален изход, в случай че не им остава повече от половин година живот.

Водещи

Най-четени