Холандия ще пази турски офицери от Ердоган 14.02 | 18:16

Амстердам отказа на Анкара да й предаде военните

От iNews.bg

Холандия отказва да удовлетвори искането на Анкара да й бърне турските офицери, които поискаха политическо убежище и им предоставя временен престой от 18 месеца, предаде БГНЕС. През това време холандското министерство на сигурността и правосъдието ще разгледа исканията на турските офицери и семействата им за политическо убежище в страната и ще реши съдбата им.

Анкара изпрати иск до холандското правителство с настояване в рамките на три месеца от януари тази година издирваните военнослужещи от НАТО да бъдат предадени обратно на Турция с уверението, че няма да им бъде отнето турското гражданство.

Офицерите отказаха да се върнат още след опита за преврат от 15 юли 2016 г. В молбите за убежище посочиха, че няма никакви гаранции за справедлив процес срещу тях в родината им, съобщава BBC Turk, като се позовава на публикация във водещия холандски всекидневник NRC.

В текста обаче не се посочва броят на турските военни, отказващи да се завърнат в Турция, но се акцентира на категоричното решение на Хага, което със сигурност ще предизвика възмущението на Анкара.

Депутатът от партията на Демократите 66 /D66/ Сьоерг Сьордсма настоява за актуализиране на законодателството в областта на предоставяне на политическо убежище, особено след като на дневен ред бе поставен проблемът с турските офицери. Правото на убежище извън дипломацията е свързано с правата на човека и неговата сигурност, заяви депутатът от Социалистическата партия Шарон Гастхуизен. И призова за бързи действия на холандските власти по отношение на искането на турските военни.

Държавната телевизия в Холандия NOS съобщи, че след неуспешния преврат над 100 турски офицери са поискали убежища в страните от Западна Европа. Преди това германската преса обяви, че най-малко 40 висши военни от Турция, служещи в НАТО, също внесоха документи с искане за убежище. Други 86 турски военни в Алианса в Брюксел също отказват да се завърнат, въпреки строгите призиви на Анкара.

Турската секция на агенция "Спутник" съобщи, че 1143 турски граждани също са поискали убежище в Япония през 2016 г. след юлския опит за преврат. Директорът на агенцията за бежанците Ерин Ишикава подчертава, че Япония води изключително строга политика по отношение на миграцията и дава приоритет на контрола върху този процес, вместо статут.

Водещи

Най-четени