Холандската кралица слиза от трона 28.01 | 20:21

Беатрикс направи официално обръщение към народа си и обяви официално, че абдикира

От Елена Кирилова

Холандската кралица Беатрикс обяви, че слиза от трона, съобщава BBC.

По-рано днес беше съобщено, че Беатрикс ще направи телевизионно обръщение към нацията тази вечер и ще обяви официално абдикацията си от трона.

"Както всички знаете след няколко дни ще празнувам своя 75-рожден ден. Благодарна съм, че мога да посрещна този рожден ден в добро здраве. В края на тази година нашата държава ще празнува 200-годишното си кралство. Във връзка с тези две хубави годишнини, реших, че това е годината, в която ще сляза от трона", обясни тя.

Беатрикс управлява страната от 32 години. Тронът ще бъде наследен от най-големия й син Вилем-Александър.

45-годишният престолонаследник ще бъде обявен официално за крал на Нидерландия на 30 април в Амстердам. Церемонията ще се състои същата църква, в която са коронясани майка му и баба му - кралиците Беатрикс и Юлиана. В кралския дворец Беатрикс ще прочете акта на абдикацията си. Холандската конституция постановява, че коронацията трябва да се състои в столицата. 

В обръщението си към нацията Беатрикс заяви, че според нея Вилем-Александър е готов да седне на трона и да управлява. Първородният син на кралицата е женен за принцеса Максима, с която имат три деца.

Кралицата обясни също, че й липсва съпругът й принц Клаус, който преди няколко години почина от рак. 

От кралския дом обявиха, че обръщението на Беатрикс е записано по-рано през деня в кралския дворец, който се намира в покрайнините на Хага.

Водещи

Най-четени