Хората в САЩ не вярват на водещите медии 03.04 | 14:53

Според американците те разпространяват фалшиви новини

От iNews.bg

Преобладаващото мнозинство от американските граждани (77%) е убедено, че водещите телевизионни канали и вестници в страната разпространяват съзнателно фалшиви новини. Това сочат резултатите от проучването на общественото мнение, проведено от университета в Монмаут, Ню Джърси, предаде БГНЕС.

От изследователския екип изтъкват, че миналата година далеч по-малко американци са заемали подобна позиция – приблизително 63% от анкетираните тогава. Масово разпространено е и мнението сред американците, че телевизиите и вестниците излъчват и публикуват изфабрикуваните новини под влиянието на т.нар. "групи по интереси". То е било подкрепено от 82% от анкетираните. 42 на сто пък предполагат, че фалшивите новини са резултат от политическите цели и интереси на самите медии.

Единственото положително е, че тази година едва 31 на сто от рецепиентите смятат, че медиите прибягват до тази практика "редовно", а 46% са по-склонни да вярват, че това се случва само "от време на време". Социологическото проучване е проведено между 2 и 5 март, като в него са взели участие почти хиляда американски граждани над 18 години.

Водещи

Най-четени