Християни от цял свят ще отбележат Възкресение в Йерусалим 14.04 | 11:36

Православни, католици и протестанти ще вървят днес по пътя към Голгота

От iNews.bg

Християни от цял свят се стичат в Йерусалим, за да отбележат Възкресение Христово. За трите основни клона в християнството – православие, католицизъм и протестантство тази година Великден съвпада. Поради тази причина огромно количество хора вече са в Йерусалим и днес ще извървят пътя към Голгота.

Францискански монаси ще започнат трдиционната процесия за Разпети петък по Виа Долороса малко след пладне, близо 3 часа след началото на похода на православната църква, предаде БНТ. Маршрутът по Виа Долороса (Пътят на болката) е очертан през 14-и век от францискански монаси. Смята се, че това е пътят, по който е минал с кръстния си товар Исус Христос към мястото на Разпятието - Голгота.

Тази година протестанти, католици и православни празнуват Великден на една и съща дата, което се случва рядко, като се има предвид, че западните църкви използват Грегорианския календар, а източните - Юлианския.

Следващият път, когато ще има подобно съвпадение, е през 2025 г. Великден се празнува също по времето на еврейския празник Пасха, с който се отбелязва библейското масово заминаване на евреите от Египет. Израелското министерство на туризма очаква 79 500 християни и 78 500 еврейски туристи да посетят Стария град.

Водещи

Най-четени