Хуманитарният конвой бил "пряка намеса" в Украйна 22.08 | 15:38

Шефът на украинската служба за сигурност привидя военни в камионите с помощи

От Антония Михайлова

След дълги перипетии, проблеми и проверки хуманитарният конвой от Русия най-после навлезе на украинска територия.

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обаче нарече движението на руската хуманитарна колона към Луганск "пряка намеса", съобщава РИА Новости.

По-рано външното министерство на Русия заяви, че на 21 август митническите и граничните процедури са били преустановени поради рязко активиране на обстрела на Луганск. В Москва не изключили умишлено забавяне на доставката на хуманитарните стоки от Киев, който "очевидно си е поставил за цел да "почисти" Луганск и Донецк за Деня на независимостта – 24 август".

Във външното министерство на Русия смятат, че всички предлози за отлагането на доставката на помощта за хората в района на хуманитарната катастрофа вече са изчерпани. В тази връзка Москва е взела решение за движение на колоната и е отхвърлила всякакви опити да се провали строго хуманитарната мисия, която се готви отдавна, в обстановката на пълна прозрачност и във взаимодействие с украинска страна.

"Ние наричаме това пряка намеса под циничното прикритие на Червения кръст", казва шефът на Службата за сигурност на Украйна пред УНИАН. Той твърди, че руските камази са военни автомобили. "Там в ролята на шофьори са военни, които са обучени на конвойни функции, на управление на бойни машини, танкове и артилерия", заявил той.

Вчера (21 август) зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов опровергал изявленията на някои европейски страни и НАТО за плановете на Русия за военна намеса в Украйна "под прикритието на хуманитарната операция". Той нарекъл спекулативни тези твърдения. Според Антонов, както показали многобройни проверки на автомобилите с хуманитарната помощ, в тях няма никакви незаявени стоки, а военно съпровождане на колоната камиони през територията на Украйна не е предвидено.

На свой ред външното министерство на Русия заяви днес, че от руска страна по всички линии и на всички нива са били предприети безпрецедентни усилия по изглаждането на всички формалности и документи. От Руския червен кръст са заявили, че са готови да участват в доставката на хуманитарната помощ в Луганск.

Водещи

Най-четени