Хюстън пред екокатастрофа заради „Харви“ 31.08 | 10:05

Химически завод на косъм от експлозия след щетите от урагана

От iNews.bg

Американският град Хюстън и околностите му не само са принудени да се борят с щетите, причинени от урагана "Харви", но може да им се наложи и да се справят с последиците от екологична катастрофа. Служителите в наводнен химически завод край града предупредиха, че се борят с "критична ситуация", предизвикана от бурята и наводненията, които тя причини. Персоналът посочва, че към момента не разполага със средства, с които да предотврати задаваща се експлозия в предприятието, предаде БГНЕС.

Като превантивна мярка властите наредиха евакуацията на 3-километровата зона около завода за органични пероксиди, собственост на френската компания "Arkema". В изявление изпълнителният директор на "Arkema Inc" Рич Роу заяви, че обектът в градчето Кросби, североизточно от Хюстън, е евакуиран заради сигурността на работниците, след опасна повреда в охлаждащите системи.

Производството на завода има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури. По думите на Роу наводненията са направили безполезни редица предпазни мерки, активирани за предотвратяване на експлозия. "В момента имаме безпрецедентните шест фута вода в завода", обясни той. И допълни, че не работи основният източник на захранване, както и два други резервни такива. Това е довело до загуба на охлаждане на материалите, "които сега могат да експлодират и да причинят последващ интензивен огън". "Високите води и липсата на захранване ни оставят без начин да го предотвратим", допълни Роу и посочи, че компанията в момента работи с властите за справяне със ситуацията.

Най-четени