ЦРУ: Египетски клон на „Ислямска държава“ свалил руския самолет над Синай 16.06 | 17:33

Групировката „Ансар Бейт ал Макдис“ е вкарала бомбата на борда, казва Джон Бренън

От iNews.bg

Терористичната групировка "Ансар Бейт ал Макдис", която е известна като египетския клон на "Ислямска държава", след като преди време й се закле във вярност, стои зад атентата, довел до свалянето на руския Airbus над Синайския полуостров през миналата година. Това става ясно от изказване на директора на ЦРУ Джон Бренън по време на свое изказване пред Конгреса на САЩ. В речта си той подчертава и принадлежността на бойците на групировката към ИД.

"В рамките и от името на "Ислямска държава" на полуостров Синай действа египетската терористична групировка "Ансар Бейт ал Макдис". Според нас именно тя стои зад унищожаването на руския авиолайнер. Тя е успяла да проникне на борда на самолета и да внесе на борда самоделно взривно устройство", обяснява Бренън, цитиран от ТАСС.

На 31 октомври 2015 г. самолет Airbus A320 на руската авиокомпания "Когалимавиа" беше взривен във въздуха над Синайския полуостров. При катастрофата загубиха живота си всичките 217 пътника и 7-членния екипаж. Освен руснаци, на борда имаше и четирима украинци и един гражданин на Беларус. Вследствие на атентата Русия наложи временна забрана на полетите до и от Египет, която все още действа.

Водещи

Най-четени