Ципрас отново постави условия! Поиска гърците да получат помощ за бежанците и облекчение на дълга 02.10 | 12:00

Гръцкият премиер посочи, че редуцирането на заплатите и пенсиите, не е трябвало да бъдат въвеждани

От iNews.bg

Преизбраният министър-председател на Гърция Алексис Ципрас постави отново своите искания от подиума на Генералната асамблея на ООН, като заяви, че външният дълг на Гърция трябва да бъде намален и че страната се нуждае от помощ, за да се справи с бежанската криза, пише Ekathimerini.

Ципрас подчерта "опустошителната социална цена" на мерките, въведени от Атина след подписването на първата програма за финансова помощ през 2010 година, както западането на гръцката икономика. Той посочи, че много от икономиите, като например редуцирането на заплатите и пенсиите, не е трябвало да бъдат въвеждани.

Министър-председателят заяви, че по време на последните преговори с еврозоната, някои от европейските лидери са били отдадени на "идеята, че Гърция трябва да излезе от еврозоната" и добави, че като се е съгласило на трети финансов пакет, неговото правителство ще се опита да се фокусира върху стимулиращи растежа мерки, които "да защитят най-уязвимите членове на обществото".

Той отново повтори призивите за дългови облекчения, които са лайтмотив на неговите публични прояви в САЩ, където правителство показва много повече симпатия към исканията на Атина, отколкото европейските й партньори.

Гръцкият лидер засегна и темата за бежанската криза, като заяви пред аудиенцията в ООН, че неговата страна е "подложена на атака" от "безпрецедентен прилив на мигранти", който е докарал повече от 300 хиляди души, повечето бягащи от насилието в Сирия, Афганистан и Либия, до гръцките брегове.

 

 

Водещи

Най-четени