Църквата в Сърбия скочи на властите 22.04 | 16:41

Обвини ги в национално предателство заради казуса с Косово

От Филипа Тодева

Светият Синод на влиятелната Сръбска православна църква обвини сръбските власти, че са предали Косово, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Църквата открито критикува правителството. В официално съобщение на религиозната институция се казва, че Светият синод има "впечатлението, че става въпрос за пълно оттегляне на институционалното присъствие на Сърбия от територията на южната й област, за установяване на ограничена автономия на сръбската общност на територията северно от моста над река Ибър в Косовска Митровица в рамките на управлението на Хашим Тачи и с това за непряко и мълчаливо, но все пак фактическо признаване на съществуването на система на държавна власт в Косово, независима от съществуващото държавно устройство на Сърбия".

Сръбската православна църква призова сръбския народ, където и да живее и каквото и решение да вземе сръбското ръководство, да не признава диктата на силата и неправдата и да смята Косово и Метохия завинаги за своя страна, без да оспорва по какъвто и да е начин факта, че то е страна и на онези албанци, които от векове живеят в нея заедно със сърбите.

Според църквата става въпрос по-скоро за чисто предателство, отколкото за някаква продажба на тяхната собствена вековна, и в духовен и в исторически смисъл най-важна територия.

Водещи