Цял Ливърпул отива на тест за COVID-19 03.11 | 18:09

Всеки жител или работещ в града ще бъде изследван дори и да няма симптоми

От iNews.bg

От четвъртък в Англия влиза в сила пълна карантина за четири седмици. А от петък британското правителство стартира програма за масово тестване за COVID-19 в Ливърпул - един от най-тежко засегнатите от пандемията градове, съобщава БНР.

Като цяло през последните дни броят на заразените във Великобритания бележи лек спад, но броят на жертвите, в чиито смъртни сертификати се споменава COVID-19, вече надхвърля 60 000. Ливърпул има едно от най-високите нива на смъртност от коронавируса в страната. Последните данни сочат 352 починали на 100 000, като средният показател за Англия е 153.

От петък в Ливърпул започва специална програма за тестване на цялото население на града, което възлиза на половин милион души. На всеки живеещ или работещ в града ще бъде предложен тест, независимо дали има, или няма симптоми. Резултатите се очаква да са готови до един час.

Пилотната схема в Ливърпул цели да се ограничи разпространението на заразата чрез идентифициране на максимален брой заразени и да се вземат спешни мерки за прекъсване на веригата на предаване на заболяването.

Водещи

Най-четени