Чавушоглу: Ако САЩ ни наложат санкции, гоним войските им от „Инджирлик“ 11.12 | 12:00

Възхищавам се на Тръмп и Путин, в Европа обаче няма нито един лидер, казва Ердоган

От iNews.bg

Ако Вашингтон наложи санкции на Анкара, Турция може да поиска САЩ да се оттеглят от авиобазата "Инджирлик", заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

В ексклузивно интервю за канал "A Haber” Чавушоглу подчерта, че Турция ще обмисли всички варианти за реакция, ако САЩ наложат санкции заради закупуването на руските системи за противоракетна отбрана С-400. 

В същото време се оказа, че турският президент е голям фен на Тръмп и Путин, но също и на шейха на Катар. Реджеп Тайип Ердоган определи президента на САЩ Доналд Тръмп, руския президент Владимир Путин и шейха Тамим бин Хамад Ал Тани на Катар за лидери, на които най-много се възхищава.

Пред студенти Ердоган каза, че е трудно да назове настоящ вдъхновяващ лидер от Европа. "Когато гледаме Европа, има сериозна криза на лидерството, лидерски вакуум", каза той и добави: "Не бих могъл да назова лидер за пример в Европа."

Ердоган похвали Тръмп като открит лидер, който казва каквото му е на ума. "Независимо дали го харесвате или не, Тръмп е важно име", каза Ердоган. "Той ми казва нещата по ясен и открит начин, а аз му казвам нещата също по много открит начин."

Ердоган определи и Путин като откровен и отворен към Турция, добавяйки, че вярва, че той и стопанинът на Кремъл биха могли да донесат мир в Сирия. Той нарече шейх Тамим "млад и динамичен лидер".

Ердоган изгради тесни връзки и с Тръмп, и с Путин. Изказвайки се в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон миналата седмица, Тръмп заяви, че има страхотни отношения с Турция, въпреки че САЩ обмислят да наложат санкции на Анкара за закупуване на системата за противоракетна отбрана от Русия. Ердоган и Путин се срещат често и си сътрудничат в енергетиката, отбраната и въпроса за Сирия, въпреки различията в мненията.

Турският президент нарече пророка Мохамед и основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк "вдъхновяващи личности от миналото". Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и бившият италиански премиер Силвио Берлускони са сред бившите европейски лидери, на които той се възхищава.

Водещи

Най-четени