Чавушоглу: Холандия е столицата на фашизма 12.03 | 17:24

Турският външен министър разкритикува страната от трибуната, която му даде Франция

От iNews.bg

Скандалът между Анкара и Амстердам продължава да се задълбочава. От страна на турското правителство острите реплики срещу холандските им колеги не спират. Днес дипломат №1 на Анкара Мевлют Чавушоглу нарече Холандия столицата на Фашизма. Изказването той направи пред своите сънародници във френския град Мец, където властите му позволиха да проведе агитационен митинг във връзка с предстоящия референдум в Турция.

"Холандия, тъй наречената столица на демокрацията – и слагам това в кавички, защото те всъщност са столица на фашизма”, каза по време на речта си Чавушоглу, предаде бТВ. Именно той вчера не бе допуснат да говори на такъв митинг в Ротердам, след като холандските власти не дадоха разрешение на самолета му да кацне. След това изгониха от страната и турският социален министър Фатма Бетюл Саян Кая, която бе изпратена да го замести. Тя влезе с кола от Германия, но холандците я върнаха обратно.

По-рано днес Чавушоглу обяви, че ще има ответни мерки срещу Холандия. Подобни изказвания направи и турският президент Реджеп Ердоган. В своя реч в Истанбул той заплаши, че Холандия ще си плати за случилото се в Ротердам и за влошените двустранни отношения. Снощи там имаше размирици пред турското консулство. Стигна се до сблъсъци на турци с полицията и арести.

Водещи