Черна гора може да започне преговори за членство в ЕС до есента 22.06 | 11:12

Страната има значителен прогрес по отношение на критериите от Копенхаген, отчетоха от ЕК

От iNews.bg

Преговорите за членство на Черна гора в ЕС могат да започнат до края на тази година. Това става ясно от изявленията след срещата ЕС – Черна гора, които се проведоха в Люксембург.

Черна гора подписа споразумение за Споразумение за стабилизиране и асоцииране (SAA) през октомври 2007 година. Молбата за членство пък беше подписана през 2008 година, припомнят на сайта на унгарското председателство на общността. Страната получи официален статут на страна кандидатка на 10 декември 2010 година.

В SAA обаче са записани седем ключови приоритета за Черна гора, без изпълнението на които преговорите за членство не могат да започнат. На този етап от ЕС са установили, че има добър прогрес по отношение на развитието на правната система и демокрацията в Черна гора. Европейците са удовлетворени и от борбата с корупцията и организираната престъпност, които са сред основните критерии за членство.

Направено е доста и в областта на правото на свободно слово и гарантиране на макроикономическата стабилност.

Очакванията са обаче за още дейности в полето на защита на правата на малцинствата и човешките права.

По време на срещата късно снощи комисарят по разширяването Щефан Фюле изрази своята удовлетвореност от постигнатото от декември до днес. Много добър е прогресът за покриване на критериите от Копенхаген, които са в основата за старт на преговорния процес, допълни още той. Критериите обаче трябва да бъдат изпълнени преди да започнат преговорите за членство, припомни още Фюле.

Водещи

Най-четени