Черно море стана зелено край Одеса! Вижте отровната вода от Каховка (ВИДЕО) 15.06 | 18:00

У нас продължава взимането на проби от десетки станции по цялото протежение на Черноморието

От iNews

Страшни кадри от жестоко замърсяване на водите на Черно море край украинския град Одеса бият алармата за тревога и у нас. От видеоклип, заснет на 14 юни (сряда - б.р.), се вижда ясно, че плажът е силно пострадал, а във водата има всевъзможни опасни микроорганизми след взривяването на язовир "Нова Каховка" в южната част на страната, помел цялата Херсонска област, пише лупа.бг.

 Щетите от наводнението вече достигнаха и бреговете на Черно море. В началото на седмицата стана ясно, че във водите на украинска акватория са регистрирани опасни проби с бактерии, включително и е повишен рискът от холера. 

Междувременно у нас продължава взимането на проби от десетки станции по цялото протежение на Черноморието.

И днес МОСВ констатира, че опасно замърсяване не е отчетено от изследваната морска вода.

Определени са три допълнителни пункта за проследяване, разположени в бреговата зона. Наред с наблюдението за наличие на нефтопродукти, метали, тритий и други в резултат от военните действия, в мониторинга са включени и допълнителни показатели за пестициди вледствие от новата ситуация Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения до този момент също не дават повод за притеснение, уточняват от екоминистерството. 

Водещи

Най-четени