Четирима с фалшиви БГ паспорти опитаха да вкарат оръжия в Европа 15.09 | 17:09

Според сръбското разузнаване пратката била за ислямистки терористични групи

От iNews.bg

Сръбските полицаи са задържали четирима души, които са се опитали да пренесат незаконно огромно количество оръжия и боеприпаси през границата с Унгария. Всичките са имали фалшиви български паспорти. В акцията по задържането им освен служители на сръбското МВР са участвали и агенти от БИА (сръбското контраразузнаване – бел.ред.). Според разследващите оръжието и боеприпасите са били предназначени за ислямистки терористични групи в Европа, предаде БГНЕС. Нито един от арестуваните обаче не е с български корени. Сред задържаните са сръбският гражданин Душан Д. на 31 години, 35-годишният Драган Т. от Босна и Херцеговина, 42-годишният Хамеди Абдул от Ирак и Кана Мохамед на 44 години от Сирия.

Пътуващите с фалшиви български паспорти са носили със себе си 5 пистолета, оптичен мерник, автоматична пушка, патрони за карабина и пистолет от различен калибър, както и две автомата М72AB1 и CZ.

От БГНЕС припомнят, че тази сутрин от Министерството на отбраната в Белград съобщиха за увеличен мигрантски натиск от България към Сърбия, включително и на джихадисти. "През последните 15 дни рязко се увеличи нелегалният мигрантски поток от България. Големи групи се опитват да влязат към Димитровград (Цариброд)", каза говорителят на министерството Йован Кривокапич. Само през изминалото денонощие са били хванати 50 мигранти.

От създаването на съвместните сръбски военнополицейски патрули от 22 юли тази година е предотвратен опита на 7500 мигранти да влязат от България и Македония в Сърбия.

Водещи

Най-четени