Четирима са загинали при газовия взрив в Париж, десетки са ранени (ОБНОВЕНА) 12.01 | 14:31

Десет души са в крайно тежсо състояние, още 37 са в относително тежко, но няма опсаност за живота им, информира вътрешният министър на Франция

От iNews

Четирима души са загинали и десетки са пострадали при газовата експлозия в парижка хлебарница на улица "Тревизо". Това съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, цитиран от ТАСС.

"В резултат на трагичен взрив загинаха четирима души - двама пожарникари и двама цивилни", информира той. "Десет лица са в крайно тежко състояние, от тях едното е пожарникар", каза министърът.

И уточни, че няма опасност за останалите ранени. "Общо 37 души са в относително тежко състояние", информира министърът. Той отбеляза смелостта на пожарникарите, "успели да спасят другарите си, които са се намирали час и половина под отломките на зданието". "При това те са рискували живота си", подчерта Кастанер.

Той допълни, че на всички евакуирани жители от квартала ще бъдат предоставени временни жилища. Според предоставените от него данни, "на мястото на инцидента ще се работи в продължение на 24 часа". Полицията заедно с общински служители ще оцени състоянието на пострадалата сграда, както и нанесените на съседните здания щети.

Според парижката прокуратура е започнато разследване, което разглежда "всички възможни варианти на случилото се", като засега основната версия, по която се работи е, че инцидентът е предизвикан от изтичане на газ.

Преди официалното изявление на властите телевизия Бе Еф Ем Те Ве съобщи, че част от ранените при взрива са настанени в болници, а на друга е оказана помощ на място. Преди експлозията в хлебарницата е избухнал пожар.

Трагедията, разиграла се на улица "Тревизо", е недалеч от прочутия магазин Галерия Лафайет. Над 200 пожарникари и 100 полицаи са били мобилизирани във връзка с инцидента.

На околните сгради са нанесени големи материални щети, избити са прозорци и дограма. Някои туристи от съседните хотели са напуснали.

Спешно са били евакуирани жителите на съседни сгради поради опасения за още изтичане на газ и риск от нов взрив.

Трагедията се случва в деня, в който във френската столица и други големи градове протича деветата протестна акция на "жълтите жилетки" срещу повишаването на цените и данъците в страната, отбелязва ТАСС.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени