Чехите гласуват да излизат ли от ЕС и НАТО 01.07 | 16:28

Президентът Милош Земан предлага референдум за напускане на организациите

От iNews.bg

Опасенията от ефекта на доминото след решението за Brexit са на път да се сбъднат. Чехите ще гласуват дали да останат членове на ЕС и НАТО или да напуснат. Президентът на страната Милош Земан е предложил да се проведе референдум, по време на който гражданите да кажат искат ли да останат членове в двете организации или не.

Заедно с това обаче той е обявил, че е привърженик на оставането на Чехия в ЕС и НАТО, предаде "Интерфакс”. "Не съм съгласен с тези, които предлагат да напуснем общността, но ще направя всичко възможно, за да кажат мнението си по време на рефередума. Същото се отнася и до членството в Алианса”, казва Земан пред чешкото национално радио.

Според Конституцията на страната президентът няма право да свиква референдуми. Това може да направи парламентът. В същото време обаче Милош Земан се ползва с голямо влияние сред обществото. Паралелно с това много от чехите са скептично настроени към ЕС и делът им се увеличава. Социологическо проучване, проведено през април, показва, че едва 25% от чехите са доволни от членството на страната в ЕС. А година по-рано делът им е бил 32%.  

Най-четени