Чехия въвежда промени в пенсионното си осигуряване 10.09 | 16:15

Всеки гражданин, навършил 18 години,ще внася 3% от своята вноска в частни фондове

От Ралица Стоянова

От догодина в Чехия въвеждат така наречения "втори стълб", допълващ сега съществуващата държавна система на пенсионно осигуряване, съобщават чешките медии, цитирани от Insmarket.

Реформата предвижда всеки чешки гражданин, навършил 18 години, да внася 3% от своята вноска за пенсионно осигуряване в частни фондове, при условие че добави към нея сума, еквивалентна на 2% от вноската.

Камарата на депутатите гласува окончателно текста на второ четене, след като Сенатът го отхвърли. За да влезе в сила, законът, който беше предложен от десноцентристкото правителство на премиер Петър Нечас, трябва да бъде подписан от президента Вацлав Клаус.

Министърът на финансите Мирослав Калоусек увери, че защитата на клиентите на частните фондове ще бъде гарантирана, дори ако те фалират, чрез строго разделение на активите на акционерите и вносителите.

Вноската за задължителното пенсионно осигуряване в Чехия в момента се равнява на 28% от брутното възнаграждение.

Пенсионната реформа в страната се налага поради застаряването на населението. Хората, навършили 65 години, са около 20% от населението. Според официалните прогнози техният дял ще се удвои до 2050 г.

Водещи

Най-четени