Чистка в спецслужбите в Скопие 17.06 | 14:03

Предстоят сериозни реформи в МВР и други структури, закани се правителството на Заев

От iNews.bg

Новото македонско правителство на Зоран Заев смени директорите на двете ключови спецслужби. Лазе Велковски е новият директор на Бюрото за обществена сигурност. Той поема поста от Митко Чавков, който преди това бе и министър на вътрешните работи. Горан Николовски пък застава начело на една от най-важните служби в Република Македония - Дирекцията за сигурност и контраразузнаване /УБК, бел.ред./, предаде БГНЕС. До момента тази служба се ръководеше от Владимир Атанасовски.

До началото на политическата криза в западната ни съседка тази служба в продължение на 8 години се ръководеше от братовчеда на тогавашния премиер Никола Груевски Сашо Миялков. Решенията бяха взети по време на заседание на правителството, което се проведе вчера след обяд. "Чавков и Атанасовски участваха в незаконни и неприемливи действия срещу държавата", се казва в официалното съобщение. В него се подчертава, че "предстоят сериозни реформи в системата на Министерството на вътрешните работи и в специалните служби".

Правителството внася предложение в парламента и за освобождаването на досегашния главен прокурор Марко Звърлевски. В мотивите за освобождаването му пише, че "Звърлевски е действал незаконно и непрофесионално при изпълнението на служебните си задължения, което е довело до уронване на престижа на прокуратурата". Кабинетът на Заев назначи и нов директор на Националната агенция по приходите - Саня Лукаревска.

Водещи

Най-четени