Човешка грешка „подпали“ двигател на самолет, който кацна принудително на Хийтроу (ВИДЕО) 14.07 | 17:00

Службите разследвали случая от 2013 излязоха със становище по въпроса

От Мариета Цветкова

През май 2013 полет А319 от Лондон до Осло кацна принудително на Хийтроу с един подпален двигател, след като изтощени авиотехници работили по грешния самолет.

Пътниците останали ужасени, след като капаците на на двата двигателя се взривили, а единият избухнал в пламъци.

Пилотът бил принуден да се върне на летището с един повреден двигател. След приземяването, от самолета започнали да падат парчета метал по продължението на цялата писта, някои от които тежали до 37 кг.

След разследване от страна на изследователския отдел за авио инциденти (AAIB), се установи, че непохватни инженери са оставили капаците на двигателите несвързани, след рутинната проверка за изправност на летището. Също така казват, че пилотът има вина, защото не е тествал самолета, преди да излети.

Инженерите, които трябвало да работят за втора последователна нощна смяна, трябвало да сипят масло и да свържат вентилатора, но се върнали при коренно различен самолет.

А319, по който те работели бил значително по-малък от А321, първият бил със 143 места, а другият с 205. Разследващите органи твърдят, че причината за инцидента е преумора.

Един от техниците е работил 70 часа, в рамките на 7 последователни дни и нощи и е карал втора 12–часова извънредна смяна.

Въпреки че са били отстранени по време на проверката, Британските авиолинии казват, че техниците остават част от компанията.

Водещи

Най-четени