Човешка грешка причинила влаковата катастрофа край Белград 03.05 | 11:39

Машинистът минал на червен сигнал в тунела "Тошин бунар"

От Марио Евстатиев

Груба човешка грешка е причината за удара на два влака в тунела "Тошин бунар" край сръбската столица Белград. Това става ясно от предварителните заключения на комисията от отдела по безопасност на превозите към Сръбските железници, предаде Railserbia.net.

Според пътници от композицията Белград - Нови Сад машината е потеглила въпреки червената светлина на светофара преди тунела, малко след което се е ударила в аварирал електрически влак. Тежко пострадали са 22 души, сред които и машинистите на двете композиции.

Според разследването първата фатална човешка грешка е на машиниста на авариралия пътническия влак от Белград за Шид в тунела, тъй като не прави опит да се свърже с гара "Нови Белград", за да предупреди за проблема.

Блок-сигнализацията на тунела се е задействала и е информирала машиниста на следващата композиция, че коловозът е зает. Машинистът обаче решава, че червеният сигнал е следствие на кражба или неизправност и не спира.

Ако се докаже, че вина за инцидента имат машинистите на двете композиции, те може да бъдат изправени и пред съда, коментират запознати.

Най-вероятно, машинистът преминал на червен сигнал, ще загуби правото си да управлява влак до живот, съобщават още сръбските ЖП експерти.

Водещи

Най-четени