Чомски направи международната общност на пух и прах и защити Палестина 25.07 | 18:15

Философът критикува собствената си държава, че подкрепя Израел

От Филипа Тодева

Малко са хората по света, които могат да дадат обективно мнение за даден международен конфликт и то да звучи справедливо. Един от тях е американският политолог, писател и философ Ноам Чомски. Пред Анадолската агенция Чомски направи на пух и прах международната общност, която продължава да бъде "празен израз без значение", предаде БТА.

Според него Турция е единствената държава, която не приема несправедливостите спрямо палестинците, докато собствената му страна – САЩ подкрепя Израел поради своите собствени стратегически интереси. В този смисъл Чомски подчерта, че тяхната отговорност за израелските атаки в Газа е най-голяма. За Европейския съюз ученият каза, че "не обръща голямо внимание на случващото се в Газа", докато Арабският свят по думите му е "дълбоко разделен и безсилен да стори нещо".

Междувременно стана ясно, че турският външен министър заминава днес за Катар, където ще се срещне с лидера на Хамас Халед Мешаал в опит да насърчи план за хуманитарно примирие и да потърси условия за постигане на траен мир.

Давутоглу проведе серия от разговори по телефона вчера с държавния секретар на САЩ Джон Кери, с лидера на Хамас Мешаал и с катарския външен министър Халед бен Мухамад. Външният министър е отменил планирано посещение във Франция, за да отпътува за Катар днес и да съдейства за примирие.

Нов план за прекратяване на огъня, изготвен със съвместните усилия на САЩ, Катар и Турция, предвижда едноседмично хуманитарно примирие и незабавни преговори, които да очертаят условията за постигане на траен мир. Миналата седмица Хамас отхвърли египетска инициатива за спиране на огъня, която Израел прие. Палестинският президент Махмуд Абас потърси помощта на Турция да убеди Хамас за прекратяване на огъня, посочва още изданието.

Водещи

Най-четени