Чудо! След повече от век сняг покри египетските пирамиди (ВИДЕО) 15.12 | 17:42

За първи път от 112 години жителите на Кайро правят снежни човеци

От Антония Михайлова

Настъпването на зимата в Египет беше ознаменувано с невиждан от 112 години снеговалеж.

Още на 13 декември сняг покри улиците на египетската столица и някои други градове, бяла покривка имаше в планината Синай и в района на манастира Света Екатерина на Синайския полуостров.

Поради лошото време са затворени някои египетски пристанища на Средиземно море, например в Александрия, където в петък падна най-много сняг.

Египетските пирамиди в Гиза сега повече напомнят гигантски преспи. За първи път от повече от столетие те се озоваха под снежна покривка. А в Кайро, благодарение на щедрата зима, се появиха техни умалени копия. Снегът за производството на подобни шедьоври в Египет и неговите предградия се оказал предостатъчно.

В интернет веднага се появиха снимки от необичайния бял град, в какъвто се е превърнала египетската столица. Снимка на деня дори станало изображението на камила. "Да видиш двугърбото в снега, е все едно да видиш полярна мечка в пустинята", пише потребител в Twitter, цитиран от Vesti.ru.

Местни жители се шегуват в социалните мрежи, че министърът на отбраната Абдел Фатах ал Сиси е "поръчал" снеговалежа, за да спре традиционните демонстрации на привържениците на сваления режим на президента Мухамад Морси, провеждани обикновено в петък след молитвата.

В средата на седмицата мощна буря донесе сняг и валежи в Израел, в Ивицата Газа, Египет, Сирия и Ливан. Поради лошото време в района, включително Кайро и Гиза, са загинали няколко души, а стотици са получили травми, съобщава РИА Новости.

Синоптиците са фиксирали в петък температурен рекорд в светлата част на денонощието от плюс 7°С, което е най-ниската температура от 122 години насам. Живакът в термометъра в редица райони на Кайро сутринта е показвал +3С°.

Водещи

Най-четени