Чужди сили притискат Анкара с икономически лостове, оплаква се Ердоган 03.12 | 16:28

Населението да се откаже от долари и евро и да използват само лири, зове турският президент

От iNews.bg

Враговете на Турция притискат Анкара с икономически лостове, манипулират пазарите, валутните курсове и лихвените проценти. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и отново призова за ползване само на националната валута. По време на церемонията за откриването на поредния голям мол в Истанбул Ердоган посочи, че редица недалновидни предприемачи и бизнес асоциации са станали инструмент за постигане на този натиск, предаде БГНЕС.

Той призова населението да се откаже от долара и еврото, и да размени спестяванията си в турски лири, както и с валутата да инвестира в закупуването на злато, защото така ще бъдат подкрепени националните ценности. "Превърнете еврото и доларите в турски лири! Това ще бъде отговорът за тези, които се опитват да окажат натиск върху Турция. Това е национален въпрос. Необходимо е да се разчита само на националната валута, след това парите ще останат в нашата страна", настоя държавният глава. Според него колкото повече компании работят с лирата, толкова по-слаб ще бъде и натискът върху Турция.

Той заяви още, че вече се е договорил с руския президент Владимир Путин търговският обмен да се извършва с националните валути – Турция ще заплаща с рубли, Русия с турски лири. За същото се е договорил и с Китай, а лидерите са дали съгласието си. Причини за настоятелните призиви на Ердоган за ползване единствено на турската лира е рекордното й обезценяване след опита за преврат от 15 юли, безпрецедентния скок на курса на долара и еврото, както и последвалата несигурност на чуждите инвеститори заради обстановката в страната през последните месеци.

Водещи

Най-четени