Шарли Ебдо се изгаври с кралицата: Елизабет е затиснала с коляно врата на Меган на карикатура 15.03 | 11:00

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше „Не мога да дишам“

От iNews.bg

Най-прочутото сатирично издание на планетата - френското "Шарли Ебдо", публикува провокативна карикатура на първата си страница, като този път мишена са британската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – съпруга на принц Хари.

На карикатурата се вижда кралицата с гневно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: "Защо Меган се отказа от Бъкингам?", на което Меган отговаря: "Защото повече не можех да дишам".

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше "Не мога да дишам".

Въпросната си карикатура "Шарли ебдо" публикува дни, след като Меган и Хари заявиха в интервюто си пред Опра Уинфри, че са преживели открит расизъм от страна на членове и персонала на кралския двор.

Карикатурата предизвика полемика. Халима Бегъм, изпълнителен директор на организация за расово равноправие, я определи като грешка от всяка гледна точка.

"Кралицата като убиеца на Джордж Флойд е  притиснала врата на Меган? Меган казва, че не може да диша? Това не премества границите, не кара никого да се смее или предизвиква расизъм. Това е обида", смята Бегъм.

Междувременно принц Уилям заяви, че кралското семейство не са расисти. "Ние не сме расистко семейство", каза Уилям.

В изявление пък на Бъкингамският дворец преди това беше заявено, че обвиненията в расизъм, които прозвучаха в интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат разгледани много сериозно, но в частен порядък. От двореца не пожелаха да коментират спорната карикатура.

"Припомняме, че преди години редакцията "Шарли Ебдо" стана мишена на терористична атака и много журналисти бяха избити от ислямист, който бе гневен заради карикатури с пророка Мохамед. После целият свят застана зад сатиричното издание, което пък оттогава се подготвя и списва на тайно място.

ВИЖТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА В ТУИТЪР ТУК

Водещи

Най-четени