Швеция и Румъния провеждали тайни разговори за ромите 09.04 | 15:00

Скандинавците пробвали да намалят просяците по улиците си

От Христина Рафаилова

Тайните срещи и разговори са нещо обичайно за политиците и високите етажи на властта, но никой не би предположил, че на тях се обсъжда просията по улиците. 

Оказа се обаче, че месеци наред правителствата на Швеция и Румъния са провеждали секретни разговори именно за хората, протягащи ръка на улицата за пари. 

Причината за срещите била, че 90% от просяците в скандинавската страна са роми от северната ни съседка. 

Целта била Швеция да убеди Букурещ да полага по-добри грижи за ромите, живеещи в крайна бедност, информира EurAktiv.  

От медията подчертават, че съседната ни държава получава сериозни суми от общността за справяне с този проблем, но само малка част от тях достигали до ромите, които най-често просят по улиците. 

Преговорите обаче между двете страни се провалили и Швеция ще се обърне към Европейската комисия за разрешаване на проблема. Причината за това станала Румъния, която отказала работна група от Брюксел да следи дали евросредствата стигат наистина до малцинството. 

Министърът по европейските въпроси Бригита Олосон коментира, че наличието на просяци по улиците е предизвикало разгорещен дебат в Швеция. 

"Швеция е различна от другите страни. Ние изпитваме много повече съчувствие и симпатия към тези хора. Много от нашите граждани проявяват голяма емпатия към тях и наистина искат да помогнат", заяви тя.

"Ние се опитахме да убедим Румъния да застане зад този план, но оттам отказаха. Аз мисля, че причината за това е липсата на желание и на престиж, тъй като те не искат други страни да се месят във вътрешната им политика. Това не може да ти осигури победа на изборите. Аз съм много ядосана на липсата на интерес, която те проявиха", коментира Олсон.

Водещи

Най-четени