Шест жертви и десетки ранени при самоубийствен атентат в Афганистан 27.10 | 15:00

Нападението в провинция Вардак

От iNews.bg

Самоубийствен атентат с кола бомба в Централен Афганистан взе най-малко шест жертви и рани 31 души, съобщават АФП и БГНЕС. Нападението в провинция Вардак е било извършено срещу автобус, в който пътували полицейски служители и цивилни лица.

Талибаните поеха отговорност за атаката, която е станала в момента, в който автобусът е навлизал през входа на полицейското управление в провинциалната столица Майда.

Нападението идва на фона на дипломатическите усилия на САЩ да убедят бунтовниците да сключат примирие, което да сложи край на продължаващата вече 17 години война. В знак на добра воля и поредица от дипломатически совалки водещият талибански командир Абдул Гани Барадар бе освободен от пакистански затвор, където прекара над 8 години. Освобождаването му стана само две седмици, след като американският пратеник Залмай Халилзад се срещна с талибански представители в Катар, за да бъде сложен край на афганистанския конфликт. В замяна на съдействието си талибаните поискаха освобождаването на Барадар и на няколко други високопоставени водачи на движението.

Водещи

Най-четени