Шефката на ЕК иска ЕС да си затвори границите за един месец 16.03 | 19:18

Изключение може да се прави само за изключително важни пътувания, казва Фон дер Лайен

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи блокът да затвори границите си за несъществени пътувания, тъй като Европа се бори с разпространението на коронавирусната болест, предаде БГНЕС.

"Колкото по-малко пътуват, толкова повече можем да съдържаме вируса. Затова … предлагам на държавните и правителствените ръководители да въведат временно ограничение на несъщественото пътуване до Европейския съюз”, каза тя.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска Европейският съюз да въведе 30-дневна забрана за хората да влизат в блока, освен ако пътуването им е от съществено значение, в опит да ограничи разпространението на новия коронавирус.

В навечерието на срещата на върха на ЕС чрез видеоконференция Фон дер Лайен заяви в понеделник, че "предлагам на държавните ръководители и правителства да въведат временни ограничения за несъществено пътуване до Европейския съюз.”

"Колкото по-малко пътуваме, толкова повече можем да съдържаме вируса”, каза тя във видео съобщение.

Фон дер Лайен каза, че хората с дългосрочно пребиваване в ЕС или членове на семейството на европейски граждани, плюс дипломати, лекари и здравни работници биха могли да бъдат освободени от забраната. Транспортните работници също биха могли да бъдат освободени, за да помогнат за поддържане на движението на стоките.

Водещи

Най-четени