Шефката на ЕК иска държавите членки да дарят на Украйна част от ваксините си 08.02 | 14:08

Паралелно ЕИБ ще отпусне на Киев €50 млн. за покупка на имунизации срещу COVID-19

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помоли страните от ЕС да дарят на Украйна част от своите ваксини срещу COVID-19. Тя направи това във видеообръщение, разпространено по време на протичащия в Киев форум "Украйна 30. Коронавирусът: предизвикателства и отговори", предаде Нова ТВ, позовавайки се на ТАСС.

"Като допълнение към КОВАКС помолих другите членки на ЕС да дарят част от ваксините си на Украйна", отбеляза Фон дер Лайен.

В рамките на КОВАКС (международен механизъм на СЗО, който съдейства за доставките на ваксини главно за развиващи се страни) Украйна ще започне да получава ваксини през февруари, а до лятото ще получи няколко милиона дози, информира председателят на ЕК. Тя припомни, че ЕС е подпомагал вече Киев с медицински маски и апарати за командно дишане, отпуснал е и 200 милиона евро за подкрепа на украинския бизнес по време на карантината.

Европейската инвестиционна банка ще отпусне на Киев заем от 50 милиона евро за покупка на ваксини срещу коронавирус и за доставка на препаратите. Това съобщи днес на брифинг Игор Ивашченко, зам.-министър на здравеопазването на Украйна.

Водещи

Най-четени