Шефът на "Ал Джазира" подаде оставка заради разкрития на "Уикилийкс" 21.09 | 14:39

"Уикилийкс" го уличи в близки контакти с американското разузнаване

От Петя Михайлова

Генералният директор на катарската телевизия "Ал Джазира" Уадах Ханфар подаде вчера оставка след осем години начело на влиятелната медийна група.

Документи, публикувани от "Уикилийкс", уличават Ханфар в близки контакти със САЩ и в цензуриране на съдържанието на телевизията заради американски възражения, пише econ.bg

Според американски дипломатически грами от 2010 г., Ханфар е бил в постоянен контакт с Разузнавателното управление на министерството на отбраната на САЩ, отговарял е на оплакванията на САЩ за негативни репортажи и е обещал да смекчи тона на някои материали в уебсайта на телевизията.

Според грамата на американското посолство в Доха, материалът на уебсайта "Показания на живо за Тал Афар" показва 10 свидетели, разказващи за американските военни операции в Ирак. Ханфар "прегледал материала и не разрешил да бъдат показани две ранени деца в болницата и жена със сериозна рана на лицето."

Англоезичният канал на "Ал Джазира" има ограничен достъп до американските зрители. Телевизията, която е собственост на катарското правителство, поздрави Ханфар за "изключителния му принос" и определи за негов наследник катарския бизнесмен и член на кралското семейство шейх Ахмед бен Джасем бен Мохамед ал Тани.

Водещи

Най-четени