Шефът на ЦРУ: Китай обмисля да изпрати смъртоносна помощ на Русия 26.02 | 13:00

Бърнс подчерта, че Китай все още не е взел решение да я прехвърли

От iNews

В ексклузивно интервю за CBS News директорът на ЦРУ Уилям Бърнс потвърди възможността Китай да изпрати смъртоносна помощ на Русия във войната си срещу Украйна.

"Уверени сме, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносна техника", каза Бърнс пред "Face the Nation".

Разкритието, че президентът на Китай Си Дзинпин обмисля тази ескалация, е драматична промяна от миналите оценки на администрацията на Байдън. По-рано този месец Бърнс каза на студентите от университета в Джорджтаун, че Си е бил готов "много неохотно да предостави смъртоносното оръжие на Русия, което тя да използва в Украйна, от което руснаците са много заинтересовани."

Бърнс подчерта, че Китай все още не е взел решение да прехвърли смъртоносна помощ на Русия и хвърли светлина върху логиката, която стои зад решението на администрацията на Байдън да направи това разузнаване публично достояние.

"Ние също не виждаме да е взето окончателно решение и не виждаме доказателства за действителни пратки на смъртоносно оборудване", каза Бърнс. "И затова, според мен, секретар Блинкен и президентът смятат за важно да се изясни какви биха били и последствията от това", добави той.

Бърнс потвърди, че планът на САЩ е да възпре подобни доставки.

Водещи

Най-четени