Шоуто „Берлускони“ скоро и в Европарламента 28.05 | 10:40

Бившият италиански премиер става евродепутат

От iNews.bg

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който оглавява Форца Италия, спечели 557 000 гласа в последните избори за Европейски парламент, като стана най-популярният кандидат на партията, предаде БГНЕС.

Берлускони стана първи сред своите партийни членове във всичките четири от петте избирателни района, в които той реши да се кандидатира за Европейския парламент. В петия избирателен район, в централна Италия, списъкът на Форца Италия оглави сегашният председател на Европейския парламент и заместник на Берлускони в партията Антонио Таяни. "Както и преди сме незаменими, без нас дясноцентристите губят”, цитира вестник "Република” Берлускони.

През 2013 г. той загуби възможността да заеме държавна длъжност и да се кандидатира за изборите заради присъдата по случая с финансова измама в своята група "Медиасет". Преди година заповедта за забрана бе отменена.

Според резултатите от изборите Форца Италия е спечелила само 8,8% от гласовете. Убедителна победа пред тях отбеляза дясната партия Лига, която последователно критикуваше политиките на сегашното ръководство на Европейския съюз и настояваше за необходимостта от премахване на антируските санкции на ЕС.

За Лига са гласували 34,3% от италианците, като за първи път я превръщат в най-влиятелната политическа сила в страната. Второ място заема Демократическата партия, която подкрепиха 22,7% от избирателите. В първата тройка влиза Движението "Пет звезди", което спечели 17%. 

Водещи

Най-четени