Шпионски игри: Ердоган води турския разузнавач № 1 на преговорите с Путин 09.08 | 13:56

Срещу шефа на разузнаването Хакан Фидан имаше засилен натиск, че не е информирал навреме президента и премиера за осъществяването на подготвения преврат

От iNews.bg

Ръководителят на турското разузнаване Хакан Фидан придружава президента Ердоган на руско-турските преговори в Санкт Петербург, съобщи вестник "Хюриет".

Опозиционният вестник "Джумухриет" коментира, че включването на Фидан в делегацията е сюрпризът, подготвен от Ердоган.

Турските медии припомнят, че след провалилия се опит за преврат на 15 срещу 16 юли беше засилен натиска срещу Хакан Фидан, че не е информирал навреме президента и премиера за осъществяването на подготвения преврат.

В турската делегация са включени още вицепремиерът Мехмет Шимшек, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, на културата и туризма Наби Авчъ, на икономиката Нихат Зейбекчи, на земеделието Фарук Челик, на енергетиката Берат Албайрак и зам-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) Мехди Екер.

Междувременно Ердоган вече пристигна в Санкт Петербург за срещата с  Владимир Путин, която трябва да започне всеки момент. Първоначално ръководителите на двете държави ще разговарят в тесен кръг в Константиновския дворец в Стрелна, след което ще има преговори с участието на делегациите. Накрая президентите ще се срещнат с представители на руския и турския бизнес.

Президентският помощник Юри Ушаков вече съобщи, че двамата лидери ще обсъдят по-специално отмяната на руското ембарго върху износа на турската продоволствена продукция, възобновяването на чартърните полети, газовия проекта "Турски поток", сирийското регулиране, борбата с тероризма и други теми.

Като цяло в Кремъл посочиха като приоритет на днешните преговори "установяването на нормално равнище на двустранно сътрудничество в политическата, търговско-икономическата, енергийната и други сфери".

В интервю за ТАСС преди срещата Реджеп Ердоган окачестви визитата си като историческа и изрази надежда, че на преговорите с "приятеля Владимир" ще бъде открита нова страница в двустранните отношения.

Водещи

Най-четени