Шпионски скандал охлади отношенията на Меркел и Обама 07.07 | 12:45

Не е партньорско, смъмри канцлерът американците от Пекин

От Антония Михайлова

Ангела Меркел очевидно се е съвзела от първоначалния шок, предизвикан от новия шпионски скандал с участието на САЩ, и направи първото официално заявление по този повод.

По думите ѝ, ако обвиненията, издигнати срещу гражданин на Германия, работещ като двоен агент на Вашингтон, съответстват на действителността, то това противоречи на сътрудничеството между двете страни.

"Това (предполагаемият шпионаж) явно противоречи на тези отношения, които трябва да има между партньори", заявила Меркел, като отбелязала, че обвиненията срещу 31-годишния агент, чието име не се съобщава, "са доста сериозни", цитира я Reuters.

Такова заявление канцлерът направила в понеделник, 7 юли, на пресконференция в китайската столица Пекин, където се намира на официално посещение.

По-рано немските медии съобщиха, че 31-годишният сътрудник на федералната разузнавателна служба на Германия е бил задържан по подозрение в шпионаж в полза на САЩ. Той две години си сътрудничил с американските спецслужби и им предал 218 секретни документа, за което получил 25 000 евро.

Германското правителство се въздържа от коментари, като заявява, че иска да изчака резултатите от разследването. Сега всички подозрения се основават само на показанията на самия задържан.

В неделя външното министерство на Германия е извикало американския посланик за обяснения, но от страна на Вашингтон все още не са постъпвали никакви разяснения.

Сред първите нарушили дипломатическото мълчание е германският президент Йоахим Гаук. Той се изказал за случилото се, като упрекнал американците в "игра на приятелство и тесни връзки". По думите му поредният шпионски скандал представлява заплаха за отношенията между САЩ и ФРГ. По време на тв интервю Гаук отбелязал, че ако информацията се потвърди, то трябва да се каже: "този път - достатъчно", предава сайтът OAne.ws, като отбелязва, че заявлението на Гаук е поставило Меркел в неудобно положение. Не е изключено, че именно това не е позволило на канцлера да запази мълчание прекалено дълго.

За това, че новият скандал заплашва отношенията между ФРГ и САЩ, заявил и източник от делегацията, съпровождаща Меркел в пътуването до Китай. "Ако обвиненията се потвърдят, то репутацията на САЩ в Германия ще бъде значително накърнена", заявил той пред журналисти.

Самата Меркел, която заминала за КНР на фона на разиграващия се скандал, изглеждала учудена и разстроена, пише Spiegel, като се позовава на обкръжението на канцлера.

Вашингтон обаче и без това в последно време се разглежда с негативен оттенък в Германия. Причината за това са гръмките разобличения на екссътрудника на американското разузнаване Едуард Сноудън. Благодарение на неговите разкрития например стана известно, че американските спецслужби са подслушвали мобилния телефон на Меркел.

Водещи

Най-четени